ARAMA SONUÇLARINIZ

Psikolog Hatice Ertuğrul, “Beden sağlığımızı koruyabilmemiz için, önce ruh sağlığımızı korumalıyız” dedi.

10.10.2012 Çarşamba - 14:04
Beden sağlığımız için ruh sağlığımızı korumalıyız
Psikolog Hatice Ertuğrul, “Beden sağlığımızı koruyabilmemiz için, önce ruh sağlığımızı korumalıyız” dedi.
insanların yaşadıkları psikolojik sorunlara rağmen toplumdan dışlanacakları düşüncesiyle psikoloğa ya da psikiyatristte gitmekten çekindiklerini söyledi.

Ertuğrul, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada ruh sağlığının beden sağlığı kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

İnsanların yaşadıkları psikolojik sorunlara rağmen toplumdan dışlanacakları düşüncesiyle psikoloğa ya da psikiyatristte gitmekten çekindiklerini belirten Ertuğrul, "Ben deli miyim’, ‘Ben tek başıma halledebilirim’, ‘Oraya gidince beni birileri görür’,’ Arkadaşım zaten dinliyor beni’, ‘Bana ilaç verecek’, ‘Bana ne yardımı olabilir ki’ gibi düşüncelerle uzman desteği alınmıyor. Oysaki fiziksel rahatsızlıklarımızda nasıl hekime gidiyorsak, ruhsal sorunlarımızda da psikolog yada psikiyatristten destek almalıyız" dedi.

Psikoterapinin, terapistlerin farklı terapi yaklaşımlarıyla, düzenli aralıklarla yapılan, danışanın sorunlarının konuşulduğu ve çözümlendiği yöntemler olduğunu belirten Ertuğrul, "Psikoterapi kişinin yaşadığı depresyon, yaygın kaygı bozukluğu, panik atak, fobik durumlar, duygu durum bozukluğu, geçmişinde yaşadığı kayıplar, travmalarını çözmesi, evlilik problemleri, ergen problemleri konusunda destek verir. Gizlilik esas olduğundan terapi ile ilgili bilgiler paylaşılamaz" diye konuştu.

Terapiste başvuranların çoğunun ise terapistin kendilerini yönlendireceğine dair beklenti içerisine girdiklerinin altını çizen Ertuğrul, şunları kaydetti:

"Terapist kişilere ne yapacağını söylemez. Sadece sorun çözmelerinde danışana ışık tutar. Yani yürüdüğü yolda onunla birlikte yürüyüp önünü görmesini sağlar. Evde bir sıkıntınız varsa, sabahları mutsuz uyanıyorsanız, iş yerinde sorun yaşıyor ve işinize konsantre olamıyorsanız, çocuğunuzla çatışma yaşıyor, annenizle anlaşamıyorsanız, sürekli ellerinizi yıkıyor yıkamayınca da kendinizi temiz düşünmüyorsanız, mutlaka uzmanından destek almalısınız. Unutmayalım ki, beden sağlığımızı koruyabilmemiz için, önce ruh sağlığımızı korumalı ve gerektiğinde de psikolog ve psikiyatriste gidebilmeliyiz."

0 yorum: