ARAMA SONUÇLARINIZ

adana Anız yangınlarını bitirecek teşvik önerisi

13.10.2012 Cumartesi - 12:15
Anız yangınlarını bitirecek teşvik önerisi
Kozan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Yağan, ülkede tarım alanlarındaki anız yakma hadiseleri ve bunun yol açtığı sorunlardan kurtulmak için devletin sap karıştıran makinelere verdiği desteği yüzde 50'den yüzde 70'e çıkarması gerektiğini söyledi.
Kozan Ticaret Borsasının ev sahipliğinde Adana, Kozan ve Ceyhan oda ve borsaları yönetim kurulu üyeleri müşterek toplantısı Kozan ‘da yapıldı. Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan toplantı Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Toplantının açılışında konuşan Kozan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Yağan, çiftçileri yakından ilgilendiren Hububat ürün hasadından sonra kalan anızız ıslahı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında düşüncelerini anlattı. Yağan; “Çiftçilerin hububat hasadı sonrası başka bir ürün ekebilmek için toprak işlemeyi kolaylaştırmak, anız saplarının mibzerin ekici ayaklarını tıkamasını önlemek, anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız bir şekilde yok edilmesi sağlamak gibi gerekçelerle anızları yakmaktadır. Anız yakmanın en önemli zararı toprakta gerekli olan organik maddeleri ve faydalı mikro organizmaları yok etmesidir. Anızın yanmasıyla tarlada bulunan canlılarda yok olmaktadır. Bu da doğanın dengesini bozmaktadır. Yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, yol kenarlarında yakılan anızlar kara yollarında görüş mesafesini azaltarak veya yoldan geçen araçlara kıvılcım sıçraması sonucunda maddi ve ölümlü kazalara neden olmaktadır.Anız yakmak yerine çözüm olarak, sap parçalama makineleri kullanması uygun görüyoruz. Bu makine, tarım arazilerinde hasat sonrası kalan anız ve bitki artıkların parçalayarak toprağı karıştıran, toprak yüzeyinde bir malç tabakası oluşturan ve böylece; topraktan nem kaybını azaltan, organik atıkların yeniden toprağa karıştırılmasını sağlayan, toprağın işlemesini kolaylaştıran bir makinedir. Anız yakmayı caydırmak için sap parçalama makinelerinin devlet tarafından karşılanan hibe desteğinin yüzde 50’den yüzde 70’e çıkarılması gerekmektedir”dedi.

Kozan Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Baysal da, Kozan’ın yolları ile sanayisi ile gelişen bir ilçe olduğuna değinerek, "Kozan Tarihi ile turizmi ile gelişiyor. Anavarza antik kentindeki kazı çalışmaları buna bir örnek. Sanayi bakımında ise Osmaniye’nin yakın olması nedeniyle teşvik sisteminde olduğu için Kozan fazla yatırım alamıyor ancak yerel işletmelerin kendi yaptıkları tesislerle Kozan Organize Sanayi bölgesinde çalışmaların hızlandığını söyledi. Baysal, “Organize Sanayi Bölgemizde 28 işletme faal durumda, 15 adeti inşaat, 16 adeti ise proje aşamasında olduğunu belirterek çalışmalarımız devam ediyor. Kozana acilen bir otel yapılması şart onun içinde Kozan’a otel yapacak bir yatırımcı arıyoruz.”dedi.

Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer ise, Adana’da ki oda ve borsaların bir çatı altında toplanarak sorunlar noktasında birlikte hareket ederek il bazında sorunların ortadan kalkacağını ifade ederek "Bölgenin Turizm açısından ne kadar değerli olduğunu belirterek Kozan ilçemiz belki de Adana’dan daha eski bir medeniyete sahip Kozanın her yerinden tarih fışkırıyor. Tarih ve turizm bir araya gelirse Bu bölge turizm açısından vazgeçilmez bir bölge olur”dedi.

Toplantı sonrası gurup Kozan Ticaret Borsası inşaatında incelemelerde bulundu.

Programa Adana Ticaret Odası, Ticaret Borsası yönetim kurulu üyeleri, Adana Sanayi Odası Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, Ceyhan Ticaret Odası ve borsası yönetim kurulu üyeleri, Kozan Ticaret odası ve Borsa’sının yönetim kurulu üyeleri ile Oda ve borsaların genel sekreterleri katıldı.

0 yorum: